V muzejním Infocentru jsou v prodeji dvě krásné nové knihy z plzeňského regionu. Obě jsou z nakladatelství Region All Plzeň, které jistě dobře znáte jako vydavatele časopisů VÍTANÝ HOST (v Plzeňském kraji, na Šumavě a v Českém lese).

sumavske_vzpominky

Nedvěd, P., Voděrová, H.: Šumavské vzpomínky (na časy, kdy práce voněla lesem).

Kniha připomíná starou Šumavu se vzpomínkami na její svérázné obyvatele i jejich dnes již kolikrát zaniklé domovy. Autoři Vás však seznámí i s přírodou, památkami, muzei a dalšími zajímavostmi, které nabízí dnešní naše jihozápadní pohoří. Publikace je vázaná, výpravná, graficky špičkově zpracovaná, na křídovém papíře, s množstvím starých i současných fotografií. Je vhodná i jako reprezentativní dárek. Pro její formát A5 je možné ji brát též jako průvodce na cesty popisovaným územím. 160 stran, cena 297,- Kč.

Šumava nás při každém setkání upoutává svojí krajinou, svým vnějším projevem. Její horská pásma, údolí, lesy, slatě, potoky a říčky nás oslovují svojí krásou, důstojností i soustředěním ve dnech dalekých výhledů i v závojích mlh nebo letících mraků. I když si to zprvu neuvědomujeme, promlouvají k nám z té vnější krásy také celé generace poctivých, skromných a pracovitých lidí. Byli to zemědělci, skláři, dřevaři, hamerníci nebo uhlíři, prostě lidé, kteří si v průběhu staletí zvolil Šumavu za svůj domov. Dokázali získat ze zdánlivě nepřátelského horského pralesa téměř vše, co potřebovali ke svému životu.

 

blizke_krajinyTrégler, M.: Blízké krajiny západních Čech aneb povídání o krajinách blízkých nejen vzdáleností.

Autor, jehož články dobře znají čtenáři obou mutací časopisu Vítaný host, Vás zavede do krajů Českého lesa, a to z obou stran – české i německé.  Sám tento kraj nazývá Zemí zakázanou, díky její dlouhodobé nepřístupnosti v místech spuštěné Železné opony. Projde s vámi ale i sítí potoků kolem vzácně dochovaného starobylého městečka Úterý, sopečnou krajinou západočeských třetihor, Sedmihořím, údolím Mže i řadu dalších „blízkých“ krajin. Text, který mnohdy připomíná báseň v próze, doprovodil Trégler velkou řadou svých fotografií úchvatných přírodních a krajinných scenérií i drobných, ale působivých detailů.

Kniha je skvěle graficky i technicky zpracovaná a z estetického hlediska o ní platí totéž, co o výše uvedených Šumavských vzpomínkách. 160 stran, cena 297,- Kč.

Začnete-li si jednou povídat s krajinami, zůstane vám to nadosmrti. Přestat se toulat, přestat se těšit z jarních luk, sněhem zasypaných plání, chvílí slunečního usínání i probouzení, to už prostě nejde. Každý den ve městě a všedním shonu napíná více a více vše, co mne brzy vymrští zpátky do kopců a lesů. Ať je to touha po poznání, pokora před vším, co Příroda stvořila. Nebo jen obyčejná chuť se hýbat na čerstvém vzduchu.

icentrum
fbook
youtube
březen 2024
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
kalendarStrašický kalendář
kronika Strašické kroniky a matriky

Hlavní sponzoři

      paliva strasice skart2      
Paliva Strašice Plzeňský skart
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com